понедельник, 24 февраля 2014 г.

Масляна – останній перед Великим постом тиждень

Масляна – останній перед Великим постом тиждень (цього року з 26 лютого по 5 березня) – популярне народне свято, що дійшло до наших днів ще з язичницьких часів.
Протягом Масляної проводились різноманітні обряди, гостини, гуляння. Молодь, приміром, в складчину влаштовувала вечорниці, де під час гулянь "для науки" прив'язували колодки-поліна тим парубкам і дівчатам, які не одружилися в період від Водохреща до Масляної. Щоб відкупитись від молодіжної громади "винуватці" ставили могорич. 
Обрядова їжа на Масляну — вареники з сиром і сметаною, гречані млинці. Оскільки вареники цього тижня годилося варити щодня, то й приповідка народилася: "Вареники доведуть, що і хліба не дадуть”.
Кожний день Масниці має певне значення, назву та цікаві звичаї:

ПОНЕДІЛОК «Зустріч»
У цей день, жінки ішли до корчми і розпочинали свято Масляни. Якщо ж до їх компанії хотіли долучитись чоловіки, то їм на шию чіпляли колодку, зняти яку можна було лише поставивши могорич. У понеділок лаштували веселі гойдалки, крижані спуски на санчатах. Першій спечений в цей день млинець віддавався бідним на спомин померлих.
ВІВТОРОК «Розважальний день» 
У вівторок всі виходили на гуляння. На вулицях проводилися всілякі конкурси і змагання на силу, спритність і розум. Парубки запрошували дівчат кататися на санчатах. Господині на млинці.
СЕРЕДА «Лакомка»
У цей день люди пригощалися різними солодощами – горіхами, медом ,яблуками і звичайно млинцями.
ЧЕТВЕР «Широкий четвер»
У четвер закликали Масляну до себе в гості.
П’ЯТНИЦЯ «Тещині вечері» 
В п’ятницю всі тещі запрошували зятів до себе додому і пригощали млинцями та відгадували загадки.
СУБОТА « Золовкині посиденьки» 
У суботній день існували два способи загадування щастя. Перший: Влучити сніжкою від порога в коло, намальоване на воротах; другий : влучити в сніжку від порога в білу пелюшку, що висить на воротах, стоячи спиною до неї. Хто впорається з таким завданям – той, матиме в цьому році щастя.
НЕДІЛЯ «Прощена» 
В неділю, як правило приближалося святкування – проводи зими. В цей день спалювали на вогні солом’яного опудала – Масляницю із піснями та хороводами – весна вступала в свої права. На Масляну годилося йти до родичів і сусідів та просити прощення за всі провини та нанесені образи.

Комментариев нет:

Отправить комментарий