воскресенье, 26 апреля 2015 г.

Чорний біль України...

Згадаємо сьогодні день
Коли кропива почорніла…
Не чути більше там пісень…
А лебеді здійняли крила…
«О Боже, дай нам сили
Це горе й втрати пережити…
Вже почорніли білі крила,
Нам більше не злетіти!»

           
26 квітня 1986 року почався відлік Чорнобильської катастрофи.
               Вона вразила весь світ, приголомшила людей страшним розмахом невідомої раніше біди, трагічні наслідки якої відчуватиме ще не одне наступне покоління...
               Чудовими краєвидами, щедро врожайними садами, прекрасними місцями відпочинку, багатими лісами славилася чорнобильська земля, та тільки до жахливої позначки, до радіаційної межі, проораної квітневої ночі 1986-го.
               Відтоді ця земля стала називатися зоною.
               Зона - це скалічена, непридатна для життя місцевість.
               Вибух на Четвертому реакторі Чорнобильської АЕС став найбільшою техногенною катастрофою в історії людства. За підрахунками експертів, сумарна радіація ізотопів, викинутих у повітря внаслідок аварії, становила 50 мільйонів кюрі, а це у 30-40 разів більше, ніж під час вибуху атомної бомби  в японському місті Хіросіма у 1945 році. А радіоактивна Чорнобильська хмара зачепила не лише Україну, але й багато інших країн, зокрема Білорусь, Східну Європу, Скандинавію,  Велику Британію і східну частину США. Лише за офіційними даними унаслідок  Чорнобильської аварії постраждали майже 5 мільйонів людей, проте скількох  майбутніх поколінь вона ще доторкнеться, не відомо. Нині ж Чорнобильська зона залишається закритою,  і лише спустошені околиці поблизу електростанції нагадують про те, що сталося у далекому 1986 році.

               Напередодні пам'ятної дати в міській бібліотеці №2 була підготовлена книжкова виставка «Чорний біль України». З учнями зош №2 проведено інформаційний огляд «Чорнобиль: наслідки і уроки»  та  переглянуто документальний фільм «Зона відчуження».

Комментариев нет:

Отправить комментарий